Egenvård
Gua sha och Lymfan

Gua sha och Lymfan

Följande text har tidigare publicerats i tidningen Lymfan som ges ut av Svenska ödemförbundet.

I tusentals år har den kinesiska medicinen känt till skrapmassagens positiva effekt på kroppens cirkulation. Tekniken heter gua sha där gua betyder skrapa och sha är de röda märken som kan framträda på huden vid behandling. Vid gua sha används ett verktyg som man skrapar med på insmord hud. Tekniken används både på kropp och ansikte, men på olika sätt då huden i ansiktet är känsligare. Syftet är att öka kroppens cirkulation och lösa upp stagnationer i blod och lymfa. 

Facial gua sha, eller gua sha för ansiktet, är både massage och en effektiv hudvårdsteknik. Behandlingen hjälper till att öka cirkulationen i lymfsystemet, minska svullnader och påsar under ögonen samt kan förebygga rynkor genom att musklerna slappnar av. När cirkulationen i huden ökar främjas också cellförnyelse. Genom att lägga till gua sha i din hudvårdsrutin ger du dig själv både en skönhets- och en hälsobehandling. 

Allt du behöver för att göra din egen gua sha-behandling är ett skrapverktyg och en ansiktsolja. Skrapverktyg för gua sha finns i många olika former och material. I ansiktet används ofta en platt sten med runda kanter. 

En bra grundregel vid facial gua sha är att börja skrapa med ett svagt tryck och arbeta uppåt och utåt längst benstrukturen på båda sidor om ansiktet. Tänk dig att du vill skapa ett lyft i musklerna. 

Så lägger upp din gua sha-behandling:  

  • Rengör ansiktet och applicera din olja. 
  • Börja vid hakan och skrapa varsamt längst benstrukturerna på båda sidor av ansiktet i riktning uppåt och utåt.
  • Skrapa 3-4 gånger på varje ställe, om huden blir väldigt röd använder du ett för hårt tryck.

Gua sha kan användas för att lätta på spänningar i muskelfästen och stimulera bihålorna genom att du jobbar lite extra på de punkterna. 

Lös spänningar i käkleden:

Börja vid hakan och skrapa uppåt och utåt. Stanna till med verktyget där käkleden fäster framför öronen och gör små cirkelrörelser med verktyget för att lösa spänningar i leden. 

Stimulera bihålorna:

Arbeta med små cirkelrörelser på sidan av näsan i höjd med näsvingarna och lite nedanför samt utåt från näsroten runt ögonbrynsbågarna. Om du har problem med bihålorna kan det kännas lite obehagligt när cirkulationen kommer igång i området. 

Stimulera lymfan:

I början av din gua sha-behandling kan du använda skrapverktyget för att stimulera de stora lymfkärlen som tömmer lymfan i blodomloppet. Börja då en bit under örat och skrapa försiktigt nedåt mot nyckelbenet. Börja på vänster sida och gör rörelsen några gånger på varje sida innan du går vidare till ansiktet.

Eftersom gua sha stimulerar cirkulationen kan det vara en effektiv behandlingsform vid lymfödem. När du arbetar på ödem är det extra viktigt att börja med ett svagt tryck och att vara lyhörd för kroppens signaler i form av smärta eller obehag. 

Under mina kurser i facial gua sha får du lära dig mer om tekniken och ansiktets anatomi samt vilka punkter du kan arbeta extra på för ett bättre resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *